بیوگرافی ژان پل گتی صاحب اقتصادی ترین ذهن تاریخ
ژان پل گتی مشهورترین عضو خانواده گتی در تاریخ است. خانواده ای ثروتمند و فعال در صنعت نفت که جورج فرانکلین گتی، پدر ژان به عنوان بزرگ خاندان آن شناخته می شود؛ خانواده ای که در دوره ای از تاریخ به عنوان ثروتمند ترین خاندان آمریکا شناخته می شدند. اکنون ثروت این خانواده حدود ۵.۴ میلیارد دلار گزارش شده است.
تولد، کودکی و تحصیلات جان پل گتی
ژان پل گتی J. Paul Getty در ۱۵ دسامبر سال ۱۸۹۲ در شهر مینیاپولیس ایالت مینه سوتا آمریکا متولد شد. مادر او سارا کترین مک فرسون نام داشت و پدرش، جورج گتی بود. جورج گتی یک وکیل فعال در بازار بیمه و سرمایه بود که ثروت ابتدایی خود را از استخراج نفت در بارتلس ویل اوکلاهاما جمع کرد. پس از مهاجرت خانواده گتی به لس آنجلس، ژان دوران کودکی خود را در این شهر گذراند و برای تحصیل به مدرسه نظامی هاروارد رفت. او برای ادامه تحصیل در دوره دبیرستان، به دبیرستان پلی تکنیک جان فرانسیس در لس آنجلس رفت. علاقه شدید او به مطالعه، باعث شد اطرافیان، لقب «گتی دیکشنری» را به او بدهند. مطالعات جامع جان، او را با زبان های آلمانی، ایتالیایی و فرانسه آشنا کرد. علاوه بر آن، علاقه شدید او به هنر کلاسیک، باعث شد که ژان جوان در خواندن زبان سنتی یونانی و لاتین نیز مهارت هایی کسب کند.
گتی جوان برای ادامه تحصیل در مقاطع دانشگاهی ابتدا به دانشگاه ساثرن کالیفرنیا و سپس به دانشگاه برکلی رفت، اما هر دو دانشگاه را پیش از دریافت مدرک تحصیلی ترک کرد. ژان جوان در پی مسافرت به اروپا، به دانشگاه های آن جا علاقه مند شد و در سال ۱۹۱۲ وارد دانشگاه آکسفورد شد. معرفی نامه گتی به آکسفورد را ویلیام هاوارد تافت نوشت که بعدا رئیس جمهور آمریکا شد. گتی با ورود به آکسفورد در کالج سلطنتی مگ دالن مشغول به تحصیل شد و در آن جا دوستانی همچون ادوارد هشتم (پادشاه انگلستان) داشت. پل گتی در سال ۱۹۱۴ در رشته اقتصاد و علوم سیاسی از دانشگاه آکسفورد فارغ التحصیل شد.
ژان پل گتی و نفت
پس از فارغ التحصیلی، گتی به ایالات متحده بازگشت و فعالیت خود را به عنوان یک حفر کننده چاه های نفتی آغاز کرد و به خرید و فروش نفت در اوکلاهما پرداخت. در سال 1916، گتی اولین درآمد میلیون دلاری خود را از یکی از چاه های نفت کسب کرد، و سپس با پدرش برای ثبت شرکت نفت گتی همکاری و مشارکت کرد. با این ثروت جدید، برای مدت کوتاهی خود را بازنشسته کرد تا به استراحت در لس آنجلس بپردازد. پاول گتی بار دیگر در سال ۱۹۱۹ دوباره به تجارت نفت بازگشت. در طول دهه 1920، گتی و پدرش از طریق حفاری و اجاره کارگزاری، بر ثروت خود می افزودند. هنگامی که جورج در سال 1930 درگذشت، ژان پل گتی صاحب 500،000 دلار ارثیه شد و او رئیس شرکت نفت پدرش شد.
در این موقعیت شغلی جدید، ژان پل گتی تصمیم به بازسازی و گسترش شرکت و تبدیل آن به یک تجارت خودکفا گرفت. درواقع وی تصمیم داشت تا تمام مراحل، از حفاری گرفته تا پالایش و حمل و نقل و فروش نفت را به طور خودکفا انجام دهد. گتی شروع به خرید مایحتاج و کنترل سایر شرکت ها ازجمله شرکت نفت پسیفیک وسترن، شرکت نفت اسکلی و همچنین شرکت نفت تاید واتر کرد. پس از جنگ جهانی دوم، ژان پل گتی با سرمایه گذاری میلیون ها دلار در “منطقه خنثی” بین کویت و عربستان سعودی، ریسک بزرگی کرد. قمار او در سال 1953 به بار نشست. او توانست چاه نفتی را پیداکرده و 16 میلیون بشکه در سال به فروش برساند.
ژان پل گتی و هنر
علاقه ژان پل گتی به جمع آوری آثار هنری از انتهای دهه ۱۹۴۰ شروع شد. الهام بخش او در این فعالیت، صاحب پنت هاوسش در شهر نیویورک یعنی خانم ایمی گست، از اقوام سر وینستون چرچیل بود. خانم گست به جمع آوری آثار هنری قرن ۱۸ فرانسه علاقه فراوانی داشت. در آن زمان، هنوز بازار آثار هنری در دوران رکود بود و گتی توانست آثار زیادی از قرن ۱۸ فرانسه را به قیمت مناسب خریداری کند. فعالیت های گتی در زمینه جمع آوری آثار هنری، او را به نویسنده ای در این زمینه نیز تبدیل کرد. گتی کتاب های متعددی در زمینه آثار هنری به رشته تحریر درآورد.
زندگی شخصی ژان پل گتی
گتی هرچه در زمینه کسب و کار موفق بود در وجهه ارتباطات عاطفی و خانوادگی ضعیف عمل می کرد و داشتن چند ازدواج ناموفق به کلی پدرش را از او نا امید کرده بود به طوری که او اظهار داشت: ژان پل ثروت خانوادگی آن ها را به باد می دهد! او دارای ۵ ازدواج ناموفق در کارنامه اش است و همه آن ها به طلاق ختم شده است. او در سن ۸۳ سالگی در سال ۱۹۷۶ از دنیا رفت و در ویلای گتی دفن شد. گفته می شود او در سال های پایانی عمرش هم دست از کار کردن سخت و مداوم نکشیده بود. او در زمان مرگش تنها مالک شرکتهای نفتی معتبر و ملک و املاک نبود. بلکه در بین دارایی های او ۶۰۰ اثر هنری با ارزشی حدود ۴ میلیون دلار نیز به چشم می خورد.