چگونه در جمع صحبت کنیم؟
آدمهایی از حرف زدن میترسند که اعتماد به نفس پایینی دارند و معمولا آدمهای انتقاد پذیری نیستند.بعد از این که دیگران با نظرشان مخالفت میکنند یا آن را خوب ندانند میروند توی خودشان و کلی خودشان را تحلیل میکنند که آبرویشان رفته و... برای همین هر بار از حرف زدن واهمه دارند و اعتماد به نفس شان پایین میآید. برای همین ترجیح میدهند به جای شنیدن حرفهای مخالف، کلا سکوت کنند.
اعتماد به نفس یعنی خودمان و تواناییها و استعدادهایمان را قبول داشتن.پس لطفا خودتان را باور کنید. از همه توانمندیهایتان یک لیست آماده کنید تا ببینید چه قدر آدم توانمندی هستید، اعتماد به نفس بالا به شما کمک میکند افکار منفی نسبت به خودتان نداشته باشید و به راحتی در جمع اظهار نظر کنید.
درباره انتقادپذیر نبودنتان هم لطفا تمرین کنید، قرار نیست همیشه در همه جمعها حرفهایتان مورد پذیرش قرار بگیرد و قرار نیست همیشه حرف شما درست باشد.پس تمرین کنید که نظرهای مخالف و منطقی را بپذیرید.
حرفهایتان را قضاوت نکنید
درباره خودتان و حرفهایتان قضاوت نکنید. وقتی قبل از حرف زدن دهها بار حرفتان را مرور میکنید و بعد آن را ارزیابی میکنید که خوب است یا نه و دیگران درباره این حرف چه نظری خواهند داد، یا چه عکسالعملی نشان میدهند، ترجیح میدهید کلا از خیر حرف زدن بگذرید.
فکرکردن به خودتان و حرفهایتان و قضاوت کردن درباره خوبی و بدی حرفتان باعث میشود از عکسالعمل دیگران نسبت به حرفتان بترسید و کلا حرفی نزنید. چون دائم فکر میکنید دیگران درباره شما چه فکری میکنند. شاید بخندند و شاید مسخرهتان کنند و... به قضاوت دیگران توجهی نکنید، به نظر خودتان توجه کنید و آنچه که هویت شما را می رساند فکر کنید.
با خودتان حرف بزنید
یک عدهای از آنهایی که دل حرف زدن ندارند، دلیلش پدر و مادرهای عزیزشان است که در کودکی آنها را با خاک کوچه یکسان کردهاند! یعنی تا آمدهاند دو کلمه حرف بزنند آنها را یا ضایع کردهاند یا به خاطر حرفشان مسخره کردهاند و به این صورت آنها به کلی به خاطر حرف زدن سرکوب شدهاند، برای همین حالا حس خوبی برای حرف زدن ندارند.
تمرین بهترین راه برای یادگیری است. پس میتوانید حرف زدن را تمرین کنید، آن هم رو به روی آیینه! اصلا هم دیوانگی نیست! برای این که موقع حرف زدن مکث نکنید و بعد از هر جمله یک نفس عمیق نکشید و سرخ و سفید نشوید! میتوانید رو به روی آیینه بایستید و با خودتان حرف بزنید.
مثلا خلاصه یک کتاب یا ماجرای دانشگاه رفتنتان را برای خودتان تعریف کنید. وقت صحبت کردن سعی کنید عادتهای اشتباه مثل نفس نفس زدن یا آب دهان قورت دادن را بگذارید کنار. بعد از آیینه نوبت یک آدم بیکار است که بنشینید و شما برای او حرف بزنید. فکر نکنید این کار مسخره است و به درد نمیخورد، بر عکس بهترین تمرین برای ریختن ترس و دلهره شماست.
بانک اطلاعاتی باشید
همه کسانی که میتوانند در جمع صحبت کنند و همیشه حرفی برای گفتن دارند فقط به خاطر اعتماد به نفس نیست که چنین توانمندی دارند بلکه این افراد خودشان به تنهایی یک بانک اطلاعاتی غنی و جذاب هستند!یعنی معمولا اهل مطالعه و تحلیل هستند و با توجه به افراد حاضر در جمع و موضوعات مورد علاقه آنها کلی اطلاعات دارند برای همین از 10 جملهای که حرف میزنند، 5 نکتهاش اطلاعات جدید و به درد به خور است. به همین دلیل اعتماد به نفسشان بالاست.
وقتی شما نسبت به موضوعی اطلاعاتی ندارید و اصلا از دنیای پیرامونتان خبری ندارید، موقع صحبت کردن نمیدانید باید دقیقا چه چیزی بگویید، اما وقتی مثلا میدانید در بازار طلا چه خبر است و الان قیمت طلا چه قدر است و تحلیل کارشناسان را خوانده باشید توی جمع کلی حرف برای گفتن دارید. پس لطفا قبل از حضور در هر جمعی با توجه به موضوع آن جمع سری به اخبار سایتها، روزنامهها و حتی کتابهایی در این حوزه بزنید.
مهارتهای کلامی را یاد بگیرید
برای جذب مخاطب همیشه اعتماد به نفس و اطلاعات زیاد داشتن کافی نیست.هستند آدمهایی که اطلاعات زیادی دارند اما به خوبی نمیتوانند آنها را به اطرافیان منتقل کنند. پس این وسط علاوه بر موارد قبلی، داشتن مهارتهای کلامی هم نقش مهمی دارند.
شیوه حرف زدن، لحن کلام شما، تن صدای تان و حتی حرکت دستهایتان در برقراری ارتباط موثر با اطرافیان بسیار مهم است.خیلی آرام صحبت کردن یا بلند داد کشیدن و حتی کلمههایی که استفاده میکنید که میتواند توهینآمیز باشند یا حالت مسخره به خود بگیرند مطمئنا نه تنها کسی به حرفتان گوش نمیدهد که شاید نسبت به حرفهایتان موضع هم بگیرند.
تمرین کنید از کلمات مودبانه و محترمانه استفاده کنید صدایتان صاف و رسا باشد، و لحن مهربان وگیرا داشته باشید. صورتتان بشاش و بدون اخم باشد، درست بنشینید و خیلی تکان نخورید، پشت سر هم و تند تند حرف نزنید، بین صحبتهایتان مکث کنید، به افراد توی جمع نگاه کنید و حتی میان حرفتان نظر آنها را هم بپرسید.
بعضیها مثل بلبل حرف میزنند و درباره همه چی نظر میدهند و میتوانند توی جمع نظرشان را خیلی راحت بگویند و خیلی راحتتر مخالفت کنند. اما بعضیها هم جانشان به لبشان میآید تا میخواهند دو کلمه اظهار نظر کنند، این بعضیهای گروه دوم وقتی میخواهند حرف بزنند آن قدر مِن مِن میکنند که حال همه را میگیرند. هر بار هم به خودشان قول میدهند این احساس ترس از حرف زدن و گاهی خجالت کشیدن را کنار بگذارند اما تا در جمع قرار میگیرند همان آش است و همان کاسه! دوباره دست و پایشان را گم میکنند و بی خیال حرف زدن میشوند.
مهارت خوب حرف زدن در جمع را میشود مثل خیلی از مهارتها آموخت. همین حالا بلند شوید و به جای قول دادنهای الکی دست به کار شوید و شروع کنید به حرف زدن!
ثبت نام آموزش فن بیان