جذابیت و تاثیر گذاری
ارتباط یکی از قدیمی ترین و در عین حال عالی ترین دستاوردهای بشر است. ارتباط در گذشته و در زندگی انسانهای اولیه، به عنوان کارکردی در جهت حفظ حیات و زمینه ساز فعالیتهای اجتماعی بوده است. اما در عصر حاضر اهمیت برقراری رابطه به حدی است که انسان، پیوسته در تلاش برای ابداع و ساخت انواع وسایل، ابزارها و روشهای کارآمدتر ارتباط فردی و جمعی است. هیچ نوع ارتباطی جز به دلیل احساس نیاز شدید انسان برای برقراری تعامل اجتماعی صورت نمی گیرد، که این خود یکی از مهمترین نیازهای روانی و شخصیتی انسان محسوب می شود.
شخصیت و جذابیت
هر کسی شخصیتی دارد، و شخصیت ما به تعیین موفقیت، خوشی و خرسندی در زندگی ما کمک می کند. همه چیزهایی را که تا کنون به دست آورده ایم، تمام چیزهایی را که انتظار داریم به دست آوریم، و حتی سلامت عمومی ما می تواند تحت تأثیر شخصیت ما و شخصیت افرادی که با آنها تعامل داریم قرار گیرد.
در حالیکه ما درباره شخصیت دیگران داوری می کنیم، آنها نیز داوریهای مشابهی در باره ما می کنند. این قضاوتهای دو جانبه، هم زندگی داور و هم زندگی فرد داوری شده را شکل می دهند. تعداد و تنوع موقعیتهای اجتماعی که مشتاقانه در آن شرکت می کنیم نیز توسط شخصیت ما تعیین می شود.
روانشناسان در بحث از شخصیت بیش از هر چیز به تفاوتهای فردی توجه دارند، یعنی ویژگیهایی که یک فرد را از افراد دیگر متمایز می کند. بنابراین مراد از شخصیت الگوی معینی از رفتارها و شیوه های تفکر است که نحوه سازگاری شخص با محیط را تعیین می کند. مهارتها و فرایندهای رفتاری خاص، افراد را قادر می سازد که پیامها را با دقت بیشتر، مؤثرتر و کارآمدتر رد و بدل کنند.
هر ارتباطی که برقرار می کنیم، و هر پیامی که می فرستیم حاوی دو مؤلفه است: نگرش و رفتار. نگرشها ریشه در باورها، احساسات و قصد و نیت ما از ارتباط دارند. رفتارها ( کلامی و غیر کلامی )، بازتاب تلقی های زیربنایی ماست و از آن ریشه می گیرد. بنابراین هر ارتباطی که ایجاد می کنیم، بازتاب نگرش زیربنایی ما به خود و طرف مقابلمان است . نگرش عاری از توجه یا فقدان مهارت می تواند رابطه مؤثر را مختل کند و در نتیجه جذابیتها را از بین ببرد. فرایندهای ارتباطی ماهرانه منجر به رضایت بخش ترین و اثربخش ترین پیامدها بین افراد می شود.
در گلستان سعدی نیز در باب مهارتهای ارتباطی و جذابیت چنین آمده است:
"خشم بیش از حد گرفتن وحشت آرد و لطف بی وقت هیبت ببرد. نه چندان درشتی کن که از تو سیر گردند و نه چندان نرمی که بر تو دلیر گردند."
در هر حال شک نکنید که جذابیت رفتاری قبل از آنکه به خاطر ظاهر افراد شکل بگیرد، از شخصیتشان نشأت میگیرد. در حقیقت جذابیت رفتاری مجموعهای از تواناییها شامل ارتباط برقرار کردن، شوخ طبعی و اعتماد به نفس است. جذابیت رفتاری باعث میشود دوستان بیشتری دوروبرتان باشند و روابط طولانیمدت و عمیق با آنها داشته باشید. افراد جذاب توجه دیگران را به خود جلب میکنند، سایرین به آنها اعتماد دارند. شاید شما جذابیت رفتاری فوقالعادهای دارید، یا شاید در جمع کمی گمنام هستید و آنطور که باید جذابیت در رفتارتان نمایان نمیشود؛ با خواندن روشهای زیر میتوانید موفقیت خود را حفظ کنید و یا به میزان جذابیت رفتاری دلخواهتان برسید.
ظاهر آراسته:
مرتب و تمیز باشیم، هماهنگی و پاکیزگی ناخودآگاه باعث جذب مردم می شود. البته باید دقت شود که لباسهای عجیب و غریب باعث جذب نمی شوند. تمیزی و اطوی لباس، موهای مرتب، دهان خوشبو و مانند آن از عوامل مهم جذب است. اما آراستگی ظاهری فقط به پوشش و شرایط ظاهری خلاصه نمی شود، بلکه حرفهای زیبا، جملات مثبت، اعمال درست و مانند آن نیز از عوامل بسیار مهم جذب محسوب می شوند.
شنونده خوبی باشید:
متأسفانه در جامعه امروز، شنیدن به رفتاری کمیاب تبدیل شدهاست. وقتی کسی با شما صحبت میکند، عمیقا گوش کنید. حواستان را پرت ناهار فردا یا پیام تلفن و … نکنید. گوش کنید و نشان بدهید که از شنیدن حرف طرف مقابلتان لذت میبرید و حرفهایش برایتان مهم است. مثلا سرتان را تکان دهید، تأیید کنید، سؤال کنید و در یک کلام، همراهش باشید.
رو راست باشید:
هیچ کس دوست ندارد فریب بخورد. منظور نگفتن حقیقت و صادق نبودن است. مثلا اگر نمی توانید به قول تان پایبند باشید، قول ندهید؛ ولی اگر قول دادید حتما آن را عملی کنید، یا وقتی کسی از شما نظرخواهی می کند، رو راست و منطقی آنچه در سر دارید را بازگو کنید. جذابیت رفتاری به توانایی شما در برقراری ارتباط درست و صادقانه با دیگران وابسته است. البته نباید رو راستی را با گستاخی و بی ادبی اشتباه بگیرید.
شوخی زیاد ممنوع، اما خنده رو باشیم:
شوخی فراوان انرژی ذهنی را کاهش داده و جذابیت را از بین می برد، چرا که شوخی به تدریج پرده های حرمت را از بین برده و کم کم موجب بی احترامی می شود. با این حال تبسم، به چهره جذابیتی عمیق می بخشد. در تبسم سنگینی و متانت موج می زند، ولی در خنده زیاد و شوخی، سبکی و کاهش جذابیت نهفته است. یک تبسم خوشایند نشانه آمادگی برای پذیرش دوستی دیگران بوده و خصوصیات اخلاقی او را بلافاصله تحت تأثیر قرار می دهد.
مشتاق و پرشور باشید:
همیشه نسبت به مسائل و رویدادها مثبتاندیش باشید. حتی اگر در مواردی احساس ناراحتی میکنید یا مخالف هستید، به روی خودتان نیاورید. با لبخند و گشاده رویی پذیرای نظرات و رخدادهای مختلف و بعضا جدید باشید. فکرتان را باز نگه دارید. هیچچیز همیشه کامل و ایدهآل نیست، اما اشتیاق و شور شما در پذیرش موضوعات و حل مشکلات، رفتار شما را کامل و ایدهآل میکند و این یعنی جذابیت رفتاری که هم دوستان زیادی را برای شما به ارمغان میآورد و هم مصاحبت با شما را لذتبخش میکند.
قاطعیت یعنی جذابیت :
سست عنصر نبودن و پای تصمیمات و تعهدات ماندن موجب جذابیت می شود. افرادی که شخصیتی قاطع دارند و اهداف مشخص، ارزشهای معین و برنامه های مدونی دارند جذابند. قدرت " نه" گفتن به درخواست های بی ارزش دیگران موجب رویش جذابیت می شود. حال آنکه برخی اعتقاد دارند برای جذب دیگران باید حتماَ به نیازها و درخواستهای اطرافیان پاسخ مثبت داد. بعضی افراد خود را فدای این و آن می کنند و هر درخواست مثبت یا منفی را قبول میکنند و سعی دارند به این طریق در دل دیگران رخنه کنند، که البته در اغلب موارد به نتایج دلخواه دست پیدا نمیکنند. جذابیت یعنی مصمم بودن و قاطعیت در رفتار و گفتار.
اعتماد به نفس داشته باشید:
به آنچه میگویید و انجام میدهید، اعتماد کامل داشته باشید، پای حرفتان بایستید و البته وقتی متوجه اشتباهات خود میشوید با آغوش باز آنها را بپذیرید و تصحیح کنید. این حرکت یعنی اعتماد به نفس که جذابیت رفتاری شما را به شکل شگفتانگیزی افزایش میدهد. با این کار به همه نشان میدهید که با خود واقعیتان راحت هستید و به او اعتماد دارید و دیگران هم در ارتباط با شما احساس آرامش بیشتری میکنند. پرسشکردن درباره آنچه نمیدانید نیز به افزایش اعتمادبهنفستان کمک میکند. ندانستن به هیچ وجه عیب نیست.
ارتباط چهره به چهره ایجاد کنیم:
با نگاه کردن به طرف مقابل، در واقع به او می فهمانیم که به صحبت کردن با او علاقمند هستیم. زبان نگاه زبان بسیار مؤثری است. باید سعی کنیم هنگام صحبت، به چشمان و صورت طرف مقابل نگاه کنیم، بخصوص زمانی که او در حال صحبت کردن است. البته در این تکنیک باید جانب احتیاط را رعایت کرد. گاهی مواقع خیره شدن به مخاطب ممکن است نتیجه عکس ایجاد کند. زیرا ممکن است موجب بد گمانی و سوء ظن او شود و او را ناراحت کند. گاهی داشتن تبسمی دوستانه در خلال نگاهها، از بروز این مشکل پیشگیری می کند.
در مورد خود واقع گرا باشیم:
درباره خود اغراق گویی نکنیم. خود را با صفاتی والا و ممتاز معرفی نکنیم. در موقع سخن گفتن خودمان باشیم. ساده سخن بگوییم. بگذاریم مخاطب در باره خوبی ها و بدی هایمان، خودش قضاوت کند.
طرح پرسشهای نا خوشایند ممنوع:
هرگز بدون مقدمه مسئله یا سؤالی را طرح نکنیم. هر گاه می خواهیم از طرف مقابل پرسش خصوصی بکنیم با عبارتی مثل " ببخشید که این سؤال را می پرسم، ولی خیلی مایلم بدانم که ….. " شروع کنیم. به این ترتیب به مخاطب این اجازه را می دهیم که اگر تمایل به پاسخ دادن نداشته باشد از ما ناراحت و آزرده نشود.
مسائل مورد علاقه مخاطب:
در صورتی که بتوانیم مسائل مورد علاقه مخاطب را کشف کنیم، دیگر درباره شروع و ادامه موفق مکالمه مشکلی نخواهیم داشت و در واقع بهتر می توانیم با او گرم بگیریم. برای این کار کافیست بدانیم که علایق مخاطبان، انحصاراَ مخصوص به خود آنها نیست و کسان دیگر از جمله ما نیز می توانیم دارای آن علایق باشیم. به عبارت دیگر باید از مکالمه خسته کننده و یک طرفه بپرهیزیم.
و در نهایت چند پیشنهاد برای جذابیت بیشتر:
- روی عیبها و نقصهایتان متمرکز نشوید. ارزشها و نقاط قوت خود را شناسایی و روی آنها حساب کنید. من چاقم، من کمرو هستم، من زیبا نیستم، من قدکوتاهم و… . این جملات منفی فقط انرژی شما را برای پیشرفت میگیرند و از جذابیت رفتاریتان میکاهند. واقع بین و شکرگزار باشید.
- وسط حرف دیگران پریدن، یکی از عوامل اصلی از دست دادن جذابیت رفتاری است. این عادت را از خود دور و آن را ترک کنید. اگر هم ناخواسته میان حرف کسی پریدید، خیلی سریع از او عذرخواهی کنید و دیگر به صحبتکردن ادامه ندهید، تا حرفش تمام شود.
- همه ما گاهی اوقات در برخوردهای اجتماعی دچار مشکلاتی نظیر اضطراب یا خجالت میشویم. این مشکل عمومی است و با تمرین، صحبت در جمعهای خانوادگی و بزرگ کردن حلقهی ارتباطات کمکم رفع میشود. برای رفع این مشکلات فقط باید وقت صرف کنید و آرامآرام آنها را از بین ببرید.
- با خودتان و دیگران صادق باشید. ورزش کنید و به بدن و ظاهرتان برسید. خود را دوست داشته باشید و همیشه برای بهتر شدن تلاش کنید.